Thursday, November 1, 2012

Info : Tips pengiraan kalori dalam pemakanan

Bagi mengurangkan berat badan, penting untuk kita kawal kalori dalam badan. Bila kalori berlebihan, maka ia akan tersimpan sebagai lemak. Jadi, sambil ambil supplemen sebagai membantu, jangan lupa untuk kawal pengambilan kalori juga ya....

Kaedah pengiraan kalori makanan
Daily Energy Requirement = berat(kg) * 30 kalori

Contoh kalori saya sndiri : berat 50kg.
Kiraannya ialah 50kg * 30 = 1500 kalori sehari
Setiap hari kalau kita hendak mengurangkan 1 kg dalam masa seminggu maka kita perlulah mengurangkan 1kg dari kiraan kalori.
contohnya 50kg – 1kg = 49kg pengambilan kalori yang perlu diambil
so kiraan ialah 49 *30 = 1470 kalori setiap hari.
baki 30 kalori lagi (1500 - 1470 kalori) kita akan tolak dari lemak-lemak yang terkumpul dalam badan kita

Kt bawah nie de sedikit panduan :

PANDUAN MENGIRA KALORI MAKANAN
Kategori:Kuih Muih
1.Kasuiberkelapa parut (sekeping) = 160 kalori

2.Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori

3.Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori

4.Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori

5.Popia goreng (satu) = 130 kalori

6.Popia basah (satu) = 95 kalori

7.Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori

8.Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori 9.Karipap (sebiji) = 130 kalori

10.Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori

11. Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori


Kategori: Lauk Pauk

1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori

2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori

3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori

4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori

5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori

6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori

7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori

8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori

9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori

10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori

11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori


Kategori: Makanan Rutin
1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori

2. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori

3. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori

4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori

5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalor

6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori

7. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori

8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori

9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori

10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori

11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori

12. Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori

13. Pau ayam (sebiji) = 203 kalori

14. Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori


Kategori: Makanan Segera

1. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori

2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori

3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalor

i 4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori

5. Burger keju (satu) = 425 kalori

6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalor

i 7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori

8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori


Kategori: Buah-buahan

1. Tembikai (sepotong) = 20 kalori

2. Betik (sepotong) = 45 kalori

3. Pisang emas (2 biji) = 76 kalori

4. Durian (5 ulas) = 64 kalori

5. Limau (sebiji) = 42 kalori

6. Jambu batu (sebiji) = 110 kalori

7. Nenas (sepotong) = 59 kalori

8. Epal (sebiji) = 63 kalori

9. Ciku (sebiji) = 44 kalori

10. Mangga (sebiji) = 103 kalori

Selamat mencuba kiraan kalori anda...

No comments:

Post a Comment